Oopperatalo ja Kansallismuseo uudessa valossa syksyllä 2017

Tiedote

Valossa-kilpailun voittajista toteutetaan Oopperatalon ja Kansallismuseon valaistukset Suomen juhlvuonna.

Senaatti-kiinteistöt järjesti Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Valossa-valaistussuunnittelukilpailun, jonka tavoitteena oli löytää neljälle kiinteistölle uusia, pysyviä valaistusratkaisuja. Kilpailukohteiksi valittiin Kansallismuseo, Oopperatalo, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo sekä Pasilan virastokeskus.  

Valossa-kilpailussa haettiin valittujen rakennusten julkisivuihin ja lähiympäristöön uusia valaistusratkaisuja, jotka korostavat kohteen ominaisuuksia ja tuovat valon avulla niihin uusia näkökulmia. Samalla haluttiin tuoda esille uusia innovatiivisia valon ja teknologian käyttömahdollisuuksia.  Kilpailu ratkesi loka-marraskuussa 2016, minkä jälkeen valaistusehdotuksia on kehitetty eteenpäin kilpailun voittaneiden suunnittelijoiden ja kohteiden käyttäjien kanssa. 

Kilpailun tavoitteeksi asetettiin vähintään kahden valitun valaistuskohteen toteuttaminen Suomen satavuotisjuhlavuonna. Senaatti-kiinteistöt on päättänyt toteuttaa vuonna 2017 Kansallismuseon ja Oopperatalon valaistusratkaisut.  Molempien kohteiden suunnittelijana on Valoa Design Oy.  

Tavoitteena on, että valaistukset ovat valmiit vuoden 2017 syksyllä, hyvissä ajoin ennen itsenäisyyspäivää ja ne jäävät pysyväksi osaksi kaupunkikuvaa tuomaan valoa ja vireyttä pimeisiin vuodenaikoihin.

Pasilan virastokeskuksen valaistus uudistetaan kokonaisvaltaisesti vuonna 2018

Pasilan virastokeskuksen valaistus toteutetaan vuonna 2018 osana virastokeskuksen laajempaa uudistushanketta.  Virastokeskus sijaitsee paraatipaikalla uudistuvassa Pasilassa. Se on 2 500 ihmisen työpaikka ja yksi Senaatti-kiinteistöjen merkittävimmistä toimitilakohteista. Senaatti-kiinteistöt haluaa panostaa virastokeskuksen kehittämiseen, ja voittanut valaistusratkaisu on päätetty kytkeä osaksi rakennuksen käytettävyyden, turvallisuuden ja identiteetin kehittämiseen tähtäävää hanketta.

Senaatti-kiinteistöjen Valossa-kilpailu ja valaistusprojekti ovat osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa ja Suomi 100 -ohjelmaa.

Toteutettavat valaistusratkaisut:

Kansallismuseo, ”Graniitti”

Suunnitelmassa Kansallismuseon torni ja pääsisäänkäynti on saatu valaistuksella houkuttelevaksi ja helposti havaittavaksi.  Rakennuksen eri materiaaleja on valaistu niiden muodolle ja värille ominaisella tavalla ja rakennuksen arkkitehtuuri on otettu hyvin huomioon. Positiivista on myös ikkunoiden käyttäminen osana valaistusideaa. Valaistusratkaisu erottuu edukseen konseptin, visualisoinnin ja toteutuksen tasapainoisessa ja havainnollisessa esittelyssä, minkä lisäksi se on teknisesti nykyaikainen ja muuntojoustava. Tekijät: Valoa Design Oy: Roope Siiroinen, Tuula Lepistö, Marko Kuusisto, Paulina Blomström, Olli Juutila, Heli Nurmi.

Oopperatalo, ”DIIVA”  

Valaistusratkaisu on kokonaisvaltainen ja monipuolinen; se mahdollistaa arjen erottamisen normaalista esityksestä ja juhlasta ja ottaa hyvin huomioon rakennuksen eri puolet. Niitä voidaan korostaa eri tilanteissa valaistusta ja mediapintoja hyödyntäen. Ratkaisu on kustannustehokas ja käyttäjäystävällinen, ja se mahdollistaa ennakkoon suunniteltujen esitysten ja tilanteiden toteuttamisen valaistuksen ohjauksella. Tekijät: Valoa Design Oy: Roope Siiroinen, Tuula Lepistö, Marko Kuusisto, Paulina Blomström, Olli Juutila, Heli Nurmi.

Kilpailuun osallistuneisiin töihin voi tutustua tarkemmin www.senaatti.fi/valossa

Lisätietoja Suomi 100 -valaistusprojektista:

Senaatti-kiinteistöt
Valaistusprojektiin liittyen: toimitusjohtaja Jari Sarjo p. 0205 811 200

Toteutettaviin valaistusratkaisuihin liittyen: rakennuttajainsinööri Janne-Pekka Niininen p. 0205 811 758

 

Senaatti-kiinteistöt on valtionhallinnon työympäristökumppani ja toimitila-asiantuntija. Olemme uusien työnteon tapojen ja työympäristöjen suunnannäyttäjä. Keskitetyt ratkaisumme auttavat asiakkaitamme tehostamaan toimintaansa ja säästämään toimitilakustannuksissa. Senaatin monialaiset ammattilaiset huolehtivat valtion kiinteistövarallisuudesta ja sen tehokkaasta käytöstä. Senaatti-kiinteistöjen vastuulla on merkittävä määrä kulttuurihistoriallisesti arvokasta kiinteistöomaisuutta. Vastuullisuus on keskeinen osa Senaatti-kiinteistöjen kaikkea toimintaa.
www.senaatti.fi 
www.arvokiinteistot.fi

 

Liitteet