Senaatti

Blogissamme asiantuntijamme kirjoittavat uusista työnteon tavoista ja työympäristöistä sekä muista mielenkiintoisista aiheista.

Uudet työnteon tavat

Torstaina 4. toukokuuta 2017 | Johanna Kiesiläinen-Riihelä

Arkipäiväinen työtilan käyttö muokkaa tilaa

Johannan blogi

Kävin mielenkiintoisen ja monipolvisen keskustelun erään työntekijän kanssa asiakasorganisaatiomme henkilöstöpajassa. Keskustellussa hän toi esiin muun muassa sen, että hän pelkää, että tuleva työympäristömuutos saattaa tuhota heidän tiiminsä erinomaisen yhteishengen. Kuinka tila vaikuttaa työnteon tapoihin ja työskentely tilaan?

Kommentoi Lue koko kirjoitus

Arvokiinteistöt

Torstaina 30. maaliskuuta 2017 | Selja Flink

Harjaa nostamassa

Kansallismuseon torni

Kansallismuseon tornin korjaustyöt ovat edenneet hyvin, ja harjannostajaistenkin äärelle ehdittiin jo kokoontua.

 

Haitari soi ja hernesoppa höyryää. Työmiehet istuvat tukka suittuna, siisteissä vaatteissaan pitkien pöytien äärellä. Viereiseen pöytään ovat kokoontuneet suunnittelijat ja seuraavaan rakennuttajan ja käyttäjien edustajat. Vuorollaan joku nousee ylös, karauttaa kurkkua ja pitää pienen kiittävän puheen. Mitä muuta harjannostajaisissa tapahtuu?

Kommentoi Lue koko kirjoitus

Uudet työnteon tavat

Maanantaina 13. maaliskuuta 2017 | Kaj Hedvall

Ryhdy asian tuntijaksi

Paperit

Ennen asioiden käsittelyssä kului valtava määrä papereita ja mappeja

 

Kotona vanhemmat saattavat sanoa käyvänsä hoitamassa asioita ja lapsikin ymmärtää mistä on kysymys. Miksi sitten asioiden hoitamisen käsite tuntuu olevan tosi vaikeaa sisäistää, kun siirrymme työpaikalle?

Senaatissa olemme jumpanneet asia-käsitteen kanssa jo useamman vuoden, ja täytyy myöntää että itsellänikin kesti aikansa ennen kuin oikeastaan ymmärsin miten luonnollinen asia se ”asia” oikeastaan on.

Senaatissa asioiden hoitamisen taustalla on asianhallintatyökalun käyttöönotto. Tätä ennen harjoittelimme lähes kymmenen vuotta dokumenttien hallinnan kanssa. Aikansa kutakin.

Kommentoi Lue koko kirjoitus

Uudet työnteon tavat

Tiistaina 21. helmikuuta 2017 | Johanna Kiesiläinen-Riihelä

Neuvoako vai ei? Siinäpä vasta pulma!

Kuunteleminen

 

Olen alun perin valmistunut oikeustieteellisestä tiedekunnasta juristiksi. Yleensä juristeilta toivotaan kommentteja ja neuvoja oikeudellisten ongelmien ratkaisussa. Myönnettäköön myös, että kaikkea ei voi panna pelkästään entisen juristiroolin piikkiin, vaan oma osansa on varmasti myös luonteellani; neuvoja on minusta helppo antaa, ja samalla maailma pelastuu – vai pelastuuko sittenkään?

Kommentoi Lue koko kirjoitus

Kiinteistöala ja luonnon monimuotoisuus

Maanantaina 23. tammikuuta 2017 | Juha Lemström

Presidentti Svinhufvudin synnyinkodin, Rapolan kartanon, pihapiirin kuusamapensaissa elää kuusamakääpiökoi, joka on valtakunnallisesti erittäin uhanalaiseksi luokiteltu perhonen.

Harvinainen laji löytyi alueella tehdyn luontoselvityksen ansiosta. Kun jatkossa kartanon pihapiirissä suunnitellaan hoitotoimenpiteitä tai rakennustöitä, osataan kuusamapensaat jättää toimenpiteiden ulkopuolelle omaan rauhaansa.

Edellä kuvattu on konkreettinen esimerkki kiinteistötoimialan vaikutuksesta rakennettuun ympäristöön ja luontoon. Rakennuksiin liittyy kulttuuriarvojen lisäksi usein myös luontoarvoja. Senaatti-kiinteistöt on tehnyt pitkään luontoselvityksiä, jotta voimme tunnistaa ja suojella uhanalaisia eliölajeja. Tämä on mahdollista vain tutkitun tiedon perusteella.

Luonnon monimuotoisuus rakennussuojelun rinnalle

Olemme vuonna 2016 luoneet uuden ja systemaattisen toimintamallin luonnon monimuotoisuuden säilymisen edistämiseksi niissä kiinteistöissä, joissa luonnon monimuotoisuudella on tunnistettu olevan suuri merkitys. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, suojelu ja edistäminen on ensimmäistä kertaa kiinteistöalan toimintamalleissa rinnastettu rakennussuojeluun.

Kommentoi Lue koko kirjoitus

Kulmahuoneestani en luovu!

Tiistaina 20. joulukuuta 2016 | Johanna Kiesiläinen-Riihelä

Vai pitäisikö sittenkin?

Ranskalaisen kulttuuriantropologin ja sosiologin Bourdieun (1973) mukaan tilajärjestelyt kuvastavat usein yhteiskunnan valta-asetelmia.

Bourdieu analysoi pohjoisafrikkalaisessa kylässä sijaitsevaa berberi-taloa. Hän näyttää tutkimuksessaan, että yhteisön oletukset sukupuolten rooleista muokkaavat keskeisellä tavalla tilan käyttöä. Naisilla on esimerkiksi käytössään muuta taloa pimeämmät tilat ja nukkumajärjestyksellä viestitään, kuinka merkittävänä henkilöä pidetään. Samanaikaisesti tilajärjestelyt myös ylläpitävät ja vahvistavat sukupuolijärjestystä.

Ei tarvitse kuitenkaan mennä berberi-kylään havaitakseen tilojen ilmentävän hyvin valtarakenteita. Riittää, että astut sisään tavalliseen suomalaiseen virasto- tai ministeriötilaan, jossa ei ole tehty työympäristön kehittämistä vähään aikaan.

Tyypillistähän tällaisissa tiloissa on se, että johtajilla on ”pienen” yksiön kokoinen kulmahuone, jossa ovessa on liikennevalot ja jossa sihteerin huone toimii suodattimena.

Kommentoi Lue koko kirjoitus

Kiinteistöala ja Senaatti Slushissa

Keskiviikkona 14. joulukuuta 2016 | Jussi Hirvelä

Slush 2016

Helsingissä pidettiin 30.11-1.12. Slush 2016 -tapahtuma Messukeskuksessa, johon  kokoontui yli 17 000 ihmistä. Tapahtuman idea on tuoda mitä erilaisimmat start-up -yrittäjät ja pääomasijoittajat yhteen, ja paikalle toivotaan toki myös potentiaalisia asiakkaita. Varsinaisen Slush-tapahtuman ympärille on muodostunut myös erilaisia oheistapahtumia, ja tänä vuonna oli myös kiinteistö- ja rakennusalaan liittyvä ReCoTech-tapahtuma, jossa Senaattikin oli mukana.

Kommentoi Lue koko kirjoitus

Uudet työnteon tavat

Torstaina 1. joulukuuta 2016 | Mikko Ahola

Monitilatoimisto on hyvä investointi

Meille konttorityöntekijöille on ollut vuosien saatossa monenlaisia tiloja tarjolla. Moni meistä on saanut kokea toimistojen eri muotoja avokonttorista koppikonttoriin.

Aika tyypillinen ratkaisu on ollut, että pitkään talossa olleilla on oma huone, muille on osoitettu konttorin keskiosasta oma pöytä ja tämä täysin riippumatta siitä minkälaista työtä teet. Johtajien etuna on ollut oma iso nurkkahuone, parhaimmillaan omalla vessalla ja neuvottelupöydällä. Itse olen saanut työskennellä kaikissa toimiston eri muodoissa, pari vuotta jopa tuolla WC-edulla.

Kommentoi Lue koko kirjoitus

Uudet työnteon tavat

Torstaina 27. lokakuuta 2016 | Johanna Kiesiläinen-Riihelä

Mitä vikaa vanhoissa työnteon tavoissa on? Miksi niitä pitää muuttaa?

Asiakasorganisaatiomme henkilöstöpajassa oli mahdollista jättää fläppitaululle kysymyksiä, jotka mietityttävät uudessa tulevassa työympäristömuutoksessa ja uusissa työnteon tavoissa. Taulu oli täynnä hyviä kysymyksiä. Yksi kysymyksistä nousi kuitenkin minusta ylitse muiden ja se kuului: ”Mitä vikaa vanhoissa työn teon tavoissa on ja miksi niitä pitää muuttaa?” Minusta kysymys on erinomainen, suorastaan loistava! Perustelen lyhyesti näkemykseni.

Kommentoi Lue koko kirjoitus

Arvokiinteistöt

Lauantaina 18. kesäkuuta 2016 | Selja Flink

Rakennushistoriaa keräämässä – kuka siitä hyötyy?

Senaatti-kiinteistöjen hallinnassa on merkittävä määrä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia mm. Turun linna

Aloitin Senaatissa rakennuttajapäällikkönä ja arvokiinteistövastaavana vuonna 2013. Ihan ensimmäiseksi hommaksi sain Senaatin Arvokiinteistöesittelyn uudistamisen. Samassa yhteydessä heräsi ajatus kerätä sivustolle kaikki Senaatin teettämät rakennushistoriaselvitykset. 

Kommentoi Lue koko kirjoitus

Lyhyt oppimäärä monitilaympäristöstä

Perjantaina 13. toukokuuta 2016 | Pertti Siekkinen

Muutosjohtamisen asiantuntija Pertti Siekkinen pyrkii edistämään uusia työnteon tapoja.

Monitilatoimistossa on oikeastaan sama idea kuin nykyaikaisessa toimivassa kodissa, jossa eri toiminnoille on erilaiset, juuri tiettyyn tarkoitukseen suunnitellut tilat. Keittiössä harvoin nukutaan ja makuuhuoneessa valmistetaan ruokaa. Työtilatkin pitäisi suunnitella siten, että eri toiminnoille on juuri sitä tarkoitusta palvelevat tilat.

Kommentoi Lue koko kirjoitus