Muotoiluvuosi päättyy
- työ jatkuu

World Design Capital Helsinki -vuonna on käynnistetty uusia toimintamalleja ja -tapoja synnyttäviä hankkeita, jotka jatkavat eloaan muotoiluvuoden päätyttyäkin. Työ- ja elinkeinoministeriö on vahvistanut muotoilun esiinmarssia julkisella sektorilla muun muassa uudenlaisella TE-palvelujen konseptilla.

Konseptin tuottaa Senaatti-kiinteistöt. Erityistä siinä on palvelumuotoilun hyödyntämisen lisäksi kokonaisvaltaisuus: tilat ja verkkopalvelut suunnitellaan saumattomaksi kokonaisuudeksi.

- Palvelujen tuottaminen on nykyisin monikanavaista. Asiakkaat tavoittavat palvelut silloin kun heille parhaiten sopii - niin toimistoissa kuin sähköisissäkin kanavissa. Senaatti-kiinteistöt on TE-konseptin kehittämisessä oikealla tiellä, ja muotoilua kannattaa hyödyntää ehdottomasti jatkossakin, sanoo ylitarkastaja Katri Lehtonen TEMin elinkeino- ja innovaatio-osastolta.

Designer ministeriössä

TEM on muotoiluvuonna osallistunut Sitra Design Exhange -ohjelmaan, jossa designerit palkataan julkisen sektorin - valtion ja kaupunkien - projekteihin tarkoituksenaan ravistella perinteisiä tekemisen malleja. Ohjelmassa ovat mukana TEMin lisäksi YM sekä Lahden ja Helsingin kaupungit.

TEM palkkasi itsekin energiaosastolle designerin. Muotoilijan tehtävänä on osallistua ennakoivaan työhön energiapolitiikassa ja kehittää edelleen energiatehokkuuteen liittyvissä asioissa asiakasnäkökulmaa ja pohjaa kuluttajien valmiuksille omiin ratkaisuihin. Näin säädökset kohtaavat asiakkaat eli kuluttajien arjen. Kyse on siis oikeastaan tuotekehityksestä.

- Olemme hyvin menossa mukana. Palvelumuotoilu valtaa alaa myös kuntasektorilla, joka järjestää suuren määrän palveluja kansalaisille.

Kansallinen muotoiluohjelma valmistumassa

TEMin käynnistämän Muotoile Suomi -kansallisen muotoiluohjelman uudistamisen tavoitteena on edistää muotoilun laaja-alaisempaa käyttöä elinkeinoelämässä ja julkisissa palveluissa.

- Olemme saaneet hyviä kokemuksia hankkeista ja seuranneet, millaista keskustelua muotoilusta on käyty. Vuosi on tuonut muotoilulle paljon näkyvyyttä. Ohjelman tehtävänä on viedä muotoiluviestiä eteenpäin ja jatkaa siitä, mihin WDC-vuosi päättyy, Lehtonen kertoo.

Lisätietoja:

http://insidejob.fi

 

WDC