Hennala

Myynti: 2015­ alkaen
Kauppahinta: arviolta 6­­­–7 milj. €

Osoite: Hennala, Lahti
Bruttoala: myynnissä n. 50 000 m²
Rakennusvuosi: 1911–1978

Hennalassa kiinnosti ennen kaikkea alueen historia. Harvoin on mahdollisuus hankkia Venäjän vallan aikana rakennettuja kiinteistöjä, joiden seinät ovat nähneet pienen maamme koko matkan. Senaatti on ollut meille todella hyvä sekä luotettava kaupantekokaveri. Kaikki on pitänyt pilkulleen, mitä on sovittu.

Sipe Santapukki, Apulanta Oy

Kaupunkilaisilta suljettu kaupunginosa

Hennala on vanha varuskunta-alue, joka sijaitsee vain parin kilometrin päässä Lahden keskustasta. Hennala rakennettiin pääosin 1910-luvulla, jolloin Venäjä toimeenpani koko keisarikuntaan ulottuvan sotilasrakennushankkeen. Hennala on tyypillinen punatiilikasarmialue, joka jäsennettiin toiminnallisiin osiin maastoa taitavasti hyväksi käyttäen.

Venäläiset joukot poistuivat Hennalasta 1917. Hennala oli ensin taistelutantereena, sitten vankileirinä ja uudelleen kasarmina vuodesta 1920. Suuria rakennuksia korjattiin 1950-luvulla, jolloin myös rakennettiin asuintaloja kantahenkilökunnalle. Alueen nykyilmettä leimaakin historiallisen ja uudemman rakennuskannan rinnakkainelo.

Seuraavina vuosikymmeninä venäläisten upseeriasuintalojen alueelle lisättiin kaksi asuinkerrostaloa. Suurehkot uudisrakennukset kasarmialuetta hallitsevan Kirkonmäen länsipuolella muuttivat kasarmialueen keskusosien ilmettä: sotilassairaalan laajennus (1964), ruokala-urheilutalo (1973) ja kurssikeskus (1978). Varuskunnan lippu laskettiin viimeisen kerran 31.12.2014.

Vuosia kestävä kehitysprojekti

Puolustusvoimien poistuttua Hennalasta, alueen kehittäminen ja rakennusten myyminen alkoi. Senaatti-kiinteistöt, Lahden kaupunki ja Lahden Seudun Kehitys LADEC toimivat tiiviissä yhteistyössä. Markkinointiin panostettiin ja alueen myynti saikin alusta lähtien hyvin julkisuutta. Ensimmäisenä myytiin vuonna 1912 valmistunut upseerikerho sekä rykmentin saunarakennus ja komentajan talo. Alkuvuoden 2015 aikana alueen punatiilitaloista 17 oli jo myyty.

Hennalan pienemmät punatiilirakennukset ovat olleet alusta lähtien kysyttyjä kohteita, suuremmille rakennuksille on ollut työläämpää löytää uutta käyttötarkoitusta. Alueen asemakaavamuutos on käynnistynyt, entisen harjoituskenttäalueen asemakaavan pohjaksi järjestettiin vuonna 2016 arkkitehtuurikilpailu. Uudisalueen rakentaminen alkaa ensi vuosikymmenellä.

 

Lisätiedot

Asko Taskila
Myyntipäällikkö
+358 40 511 2157
etunimi.sukunimi@senaatti.fi

Lisää kiinnostavia referenssejä

Antinkatu 1 & Bulevardi 21

Bulevardi 21:n virastotalo rakennettiin vuonna 1961 sodan aikana vaurioituneen Neuvostoliiton suurlähetystön tilalle. Viime vuosina virastotalon tunnetuin vuokralainen on ollut Helsingin maistraatti, minkä ansiosta moni helsinkiläinen on solminut rakennuksessa jonkin elämänsä tärkeimmistä sopimuksista. Lue lisää

Kakolan vankimielisairaala

Kakolanmäki on maan laajin historiallinen vankila-alue. Alue rakentui 1800-luvun puolivälistä lähtien. Korkean kehämuurin ympäröimä vankimielisairaala valmistui vuonna 1908 alueen luoteisosaan. Arkkitehteina olivat sairaalarakentamisen asiantuntija Ernst Albin Kranck (1864-1936) ja Stefan Michailow. Lue lisää

DCIM100MEDIADJI_0052.JPG

Arlainstituutti

Arlainstituutti, nykyisin Keskuspuiston ammattiopisto, sijaitsee Espoon Leppävaarassa historiallisen Puustellinkallion alueella. Arla oli alun perin näkövammaisten ammattikoulun lisänimi, joka merkitsi varhaista aamuhetkeä. Kohteeseen kuuluu yhteensä 11 rakennusta tai rakennelmaa, jotka ovat pääosin opetus- tai asuinkäytössä. Kiinteistöjä ei ole suojeltu. Lue lisää

Korson rautatieläistalo

Liikennöinti Korson asemalla alkoi tiettävästi vuonna 1890 ja aseman vieressä sijaitseva asuinrakennus valmistui kymmenkunta vuotta myöhemmin Bruno Granholmin suunnittelemana. Asemanseutu on Korson keskustan ainoita yhtenäisiä vanhoja rakennusryhmiä. Puistomaisen alueen ympärille on muotoutunut taajama. Lue lisää

Tilaa Senaatti-kiinteistöjen uutiskirje tästä