Hennala

Kaupunkilaisilta suljettu kaupunginosa

Hennala on vanha varuskunta-alue, joka sijaitsee vain parin kilometrin päässä Lahden keskustasta. Hennala rakennettiin pääosin 1910-luvulla, jolloin Venäjä toimeenpani koko keisarikuntaan ulottuvan sotilasrakennushankkeen. Hennala on tyypillinen punatiilikasarmialue, joka jäsennettiin toiminnallisiin osiin maastoa taitavasti hyväksi käyttäen.

Venäläiset joukot poistuivat Hennalasta 1917. Hennala oli ensin taistelutantereena, sitten vankileirinä ja uudelleen kasarmina vuodesta 1920. Suuria rakennuksia korjattiin 1950-luvulla, jolloin myös rakennettiin asuintaloja kantahenkilökunnalle. Alueen nykyilmettä leimaakin historiallisen ja uudemman rakennuskannan rinnakkainelo.

Seuraavina vuosikymmeninä venäläisten upseeriasuintalojen alueelle lisättiin kaksi asuinkerrostaloa. Suurehkot uudisrakennukset kasarmialuetta hallitsevan Kirkonmäen länsipuolella muuttivat kasarmialueen keskusosien ilmettä: sotilassairaalan laajennus (1964), ruokala-urheilutalo (1973) ja kurssikeskus (1978). Varuskunnan lippu laskettiin viimeisen kerran 31.12.2014.

Vuosia kestävä kehitysprojekti

Puolustusvoimien poistuttua Hennalasta, alueen kehittäminen ja rakennusten myyminen alkoi. Senaatti-kiinteistöt, Lahden kaupunki ja Lahden Seudun Kehitys LADEC toimivat tiiviissä yhteistyössä. Markkinointiin panostettiin ja alueen myynti saikin alusta lähtien hyvin julkisuutta. Ensimmäisenä myytiin vuonna 1912 valmistunut upseerikerho sekä rykmentin saunarakennus ja komentajan talo. Alkuvuoden 2015 aikana alueen punatiilitaloista 17 oli jo myyty.

Hennalan pienemmät punatiilirakennukset ovat olleet alusta lähtien kysyttyjä kohteita, suuremmille rakennuksille on ollut työläämpää löytää uutta käyttötarkoitusta. Alueen asemakaavamuutos on käynnistynyt, entisen harjoituskenttäalueen asemakaavan pohjaksi järjestettiin vuonna 2016 arkkitehtuurikilpailu. Uudisalueen rakentaminen alkaa ensi vuosikymmenellä.

 

 

 

Hennalassa kiinnosti ennen kaikkea alueen historia. Harvoin on mahdollisuus hankkia Venäjän vallan aikana rakennettuja kiinteistöjä, joiden seinät ovat nähneet pienen maamme koko matkan. Senaatti on ollut meille todella hyvä sekä luotettava kaupantekokaveri. Kaikki on pitänyt pilkulleen, mitä on sovittu.

 

- Sipe Santapukki, Apulanta Oy

FAKTAT

Myynti: 2015­ alkaen

Kauppahinta: arviolta 6­­­–7 milj. €

Osoite: Hennala, Lahti

Bruttoala: myynnissä n. 50 000 m²

Rakennusvuosi: 1911–1978

 

Lisätietoja:

Taskila Asko
Taskila Asko
Myyntipäällikkö
Kiinteistökehitys ja -myynti
Puhelin +358 205 811 369
Gsm +358 40 511 2157
etunimi.sukunimi@senaatti.fi